آموزش تعمیر تلویزیون شناسایی قطعات
مقاومت چيست؟
مقاومت ،عنصر یا قطعه ای الکتریکی است که سبب محدود شدن جریان تولید شده در مدارات الکتریکی می شود.به عبارت دیگر،مقاومت با عبور جریان مخالفت می کند.واحد مقاومت اهم است و آن را با حرف R نشان می دهند.مقاومت دارای انواع مختلف با ویژگی های خاص است که به طور جداگانه تشریح خواهد شد.علامت اختصاری مقاومت به صورت زیر است.
تشخيص مقدار اهم مقاومت ها از روي کدهاي رنگي :
تشخيص مقدار مقاومت با استفاده از نوارهاي رنگي
مقاومتهاي توان کم داراي ابعاد کوچک هستند، به همين دليل مقدار مقاومت و تولرانس را بوسيله نوارهاي رنگي مشخص ميکنند که خود اين روش به دو شکل صورت ميگيرد:
روش چهار نواري
روش پنج نواري
روش اول براي مقاومتهاي با تولرانس 2% به بالا استفاده ميشود و روش دوم براي مقاومتهاي دقيق و خيلي دقيق تولرانس کمتر از 2%) استفاده ميشود. در اينجا به روش اول که معمولتر است ميپردازيم. به جدول زير توجه نمائيد. هر کدام از اين رنگها معرف يک عدد هستند:
0 سياه
1 قهوهاي
2 قرمز
3 نارنجي
4 زرد
5 سبز
6 آبي
7 بنفش
8 خاکستري
9 سفيد
دو رنگ ديگر هم روي مقاومتها به چشم ميخورد: طلايي و نقرهاي ، که روي يک مقاومت يا فقط طلايي وجود دارد يا نقرهاي. اگر يک سر مقاومت به رنگ طلايي يا نقرهاي بود ، ما از طرف ديگر مقاومت ، شروع به خواندن رنگها ميکنيم. و عدد متناظر با رنگ اول را يادداشت ميکنيم. سپس عدد متناظر با رنگ دوم را کنار عدد اول مينويسيم. سپس به رنگ سوم دقت ميکنيم. عدد معادل آنرا يافته و به تعداد آن عدد ، صفر ميگذاريم جلوي دو عدد قبلي( در واقع رنگ سوم معرف ضريب است ). عدد بدست آمده ، مقدار مقاومت برحسب اهم است. که آنرا ميتوان به کيلواهم نيز تبديل کرد.
ساخت هر مقاومت با خطا همراه است. يعني ممکن است 5% يا 10% يا 20%خطا داشته باشيم . اگر يک طرف مقاومت به رنگ طلايي بود ، نشان دهنده مقاومتي با خطا يا تولرانس 5 % است و اگر نقرهاي بود نمايانگر مقاومتي با خطاي 10% است.اما اگر مقاومتي فاقد نوار چهارم بود، بي رنگ محسوب شده و تولرانس آن را 20 %در نظر ميگيريم.
به مثال زیر توجه کنید
از سمت چپ شروع به خواندن ميکنيم. رنگ زرد معادل عدد 4 ، رنگ بنفش معادل عدد 7 ، رنگ قرمز معادل عدد 2 ، و رنگ طلايي معادل تولرانس 5%ميباشد. پس مقدار مقاومت بدون در نظر گرفتن تولرانس ، مساوي 4700 اهم ، يا 4.7 کيلو اهم است و براي محاسبه خطا عدد4700 را ضربدر 5 و تقسيم بر 100 ميکنيم، که بدست ميآيد: 235
4935 = 235 + 4700
4465 = 235 - 4700
مقدار واقعي مقاومت چيزي بين 4465 اهم تا 4935 اهم ميباشد.
خازن چیست؟
خازن ها انرژي الكتريكي را نگهداري مي كنند و به همراه مقاومت ها ، در مدارات تايمينگ استفاده مي شوند . همچنين از خازن ها براي صاف كردن سطح تغييرات ولتاژ مستقيم استفاده مي شود . از خازن ها در مدارات بعنوان فيلتر هم استفاده مي شود . زيرا خازن ها به راحتي سيگنالهاي غير مستقيم AC را عبور مي دهند ولي مانع عبور سيگنالهاي مستقيم DC مي شوند .
ظرفيت :
ظرفيت معياري براي اندازه گيري توانائي نگهداري انرژي الكتريكي است . ظرفيت زياد بدين معني است كه خازن قادر به نگهداري انرژي الكتريكي بيشتري است . واحد اندازه گيري ظرفيت فاراد است . 1 فاراد واحد بزرگي است و مشخص كننده ظرفيت بالا مي باشد . بنابراين استفاده از واحدهاي كوچكتر نيز در خازنها مرسوم است . ميكروفاراد µF ، نانوفاراد nF و پيكوفاراد pF واحدهاي كوچكتر فاراد هستند .
µ means 10-6 (millionth), so 1000000µF = 1F
پn means 10-9 (thousand-millionth), so 1000nF = 1µF
p means 10-12 (million-millionth), so 1000pF = 1nF
انواع مختلفي از خازن ها وجود دارند كه ميتوان از دو نوع اصلي آنها ، با پلاريته ( قطب دار ) و بدون پلاريته ( بدون قطب ) نام برد .
خازنهاي قطب دار :
الف - خازن هاي الكتروليت
در خازنهاي الكتروليت قطب مثبت و منفي بر روي بدنه آنها مشخص شده و بر اساس قطب ها در مدارات مورد استفاده قرار مي گيرند . دو نوع طراحي براي شكل اين خازن ها وجود دارد . يكي شكل اَكسيل كه در اين نوع پايه هاي يكي در طرف راست و ديگري در طرف چپ قرار دارد و ديگري راديال كه در اين نوع هر دو پايه خازن در يك طرف آن قرار دارد . در شكل نمونه اي از خازن اكسيل و راديال نشان داده شده است .